Cumpararea unui sarpe este asemanatoare pentru unii oameni cu achizitionarea oricarui alt animal de companie. Noi, insa, suntem de alta parere. Pe langa lucrurile pe care, da, trebuie sa le luati in considerare atunci cand va ganditi la aducerea unui animalut, oricare ar fi el, in locuinta dumneavoastra, cele legate de asumarea responsabilitatii si furnizarea ingrijirii necesare, a hranei si a unui camin cald si iubitor, in cazul unui sarpe, lucrurile tind sa se complice putin.
Inainte de a stabili clar daca aveti resursele necesare pentru a detine un astfel de animal, trebuie sa va ganditi daca stilul dumneavoastra de viata si comportamentul pe care il aveti va permite sa puteti ingriji cu adevarat un sarpe. In cazul in care va doriti unul doar pentru ca este la moda, insa in adancul sufletului va temeti de reptile, abandonati ideea. Serpii nu sunt animale de companie foarte obisnuite, iar stapanii recunosc faptul ca uneori provocarea este destul de mare. Mai mult de atat, exista specii – in general mari sau veninoase, a caror posesie este ilegala.
Cu toate astea, daca in continuare va doriti sa achizitionati un astfel de animal, incercati sa va raspundeti anumitor intrebari. In primul rand, este absolut necesar sa stiti cat de mare o sa creasca sarpele dumneavoastra. Trebuie sa tineti minte dimensiunea pe care o va atinge sarpele cand va ajunge la maturitate si sa luati in considerare daca spatiul pe care il puteti pune la dispozitie este potrivit. In plus, daca alegeti un sarpe mare, este posibil sa aveti nevoie de ajutor pentru a il manipula atunci cand ii curatati cusca sau ii umpleti vasul cu apa. Serpii pot avea o durata lunga de viata, uneori de pana la douazeci de ani, asa ca inainte sa luati unul acasa, luati in considerare faptul ca va trebui sa aveti grija de el si sa convietuiti vreme de cativa ani buni.
Fiind reptile cu sange rece, serpii au nevoie de o anumita temperatura si de o anumita umiditate pentru a-si pastra bunastarea lor. Veti avea nevoie de un vivariu – insotit de echipamentul potrivit. Vivariul trebuie sa ofere atat zone mai calde, cat si zone mai reci pentru ca sarpele sa-si modifice temperatura corpului in functie de preferinta. Intotdeauna cereti sfaturi de specialitate atunci cand stabiliti locul in care va sta sarpele. Un proprietar responsabil ar trebui sa afle in prealabil costurile initiale implicate in cumpararea sarpelui, dar si in furnizarea unei locuinte potrivite pentru acesta, precum si costurile legate de hranire si cele ale facturilor veterinare.
Sarpele pe care il alegeti ar trebui sa arate sanatos, cu o stare buna a pielii si cu ochi luminosi. Cumparati sarpele de la un crescator de reputatie; nu este recomandat sa alegeti un sarpe salbatic. Familiarizati-va cu dieta sarpelui recomandata de crescator si verificati daca in noua casa acesta mananca la fel de bine. Tipurile de hrana difera si exista posibilitatea sa trebuiasca sa hraniti sarpele cu hrana vie sau pre-ucisa, in functie de cat de bine raspunde acesta la una dintre ele. Deoarece determinarea sexului unui sarpe poate fi o provocare, un veterinar sau un expert va poate spune exact daca exemplarul pe care il detineti este un mascul sau o femela. Un sarpe de companie nu este o idee buna daca aveti copii mici in casa sau pe cineva cu un sistem imunitar compromis deoarece serpi poarta un risc mic de salmonela.
Prin urmare, inainte de a achizitiona un sapte ca si animal de companie, este necesar sa stiti ce tip de sarpe vi se potriveste – atat in functie de comportamentul dumneavoastra, de stilul de viata, precum si de nivelul de experienta cu astfel de reptile. Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont este legat de dimensiunea totala a sarpelui, de dieta si de cerintele ambientale ale acestuia. De asemenea, este necesar sa iei in considerare costurile de ingrijire si durata de viata a sarpelui.
Animalele de companie sunt la fel de diferite ca si proprietarii lor, motiv pentru care trebuie sa imbratisam aceste diferente si sa respectam preferintele cu privire la animalele de companie ale fiecarui om.
La sfarsitul zilei, nu conteaza daca aveti ca si animal de companie o broasca testoasa, un sarpe sau un catel, atata timp cat bunastarea animalului este prioritatea dumneavoastra, iar el reprezinta o bucurie, si nu o povara.