Curiozitati despre pestii de acvariu

Curiozitati despre pestii de acvariu

Curiozitati despre pestii de acvariuPrinsi, gatiti sau priviti ca linistite animale de companie, pestii au facut intotdeauna parte din viata omului. Pestii sunt creaturi unice si fac subiectul celei mai mari si mai diversificate categorii de vertebrate. Traind in profunzimea apelor, aceste animale sunt cu adevarat uimitoare si fascinante nu doar prin prisma formelor, a culorilor si a dimensiunilor in care se gasesc, ci si datorita comportamentului si al modului de ationare sau de reproducere. Oamenii au studiat de-a lungul timpului numeroase specii de pesti si au aflat lucruri cu adevarat interesante atat despre pesti in general, cat si numeroase curiozitati despre pestii de acvariu.

Minunile oceanului nu inceteaza sa ne surprinda, iar specialistii considera ca in momentul de fata nu cunoastem nici macar un sfert dintre acestea. Biologii marini descopera mereu noi specii si afla zilnic lucruri dintre cele mai ciudate despre acestea. In aceiasi masura, din ce in ce mai multi oameni aleg sa faca loc in casa lor unui acvariu plin cu pesti de toate soiurile, mai ales ca acestia sunt considerati talismane norocoase atunci cand ne sunt animale de companie. In continuare, sa aflam unele dintre cele mai inedite curiozitati despre pestii de acvariu si sa incercam sa intelegem, chiar si intr-o mica masura, viata marina.

Caras auriuPestisorul auriu are dinti, cu toate ca acestia nu sunt la vedere. Ei sunt localizati undeva la nivelul gatului, motiv pentru care poarta denumirea de dinti faringieni si ajuta carasul auriu la zdrobirea hranei. In plus, chiar daca mitul legat de memoria pestilor inca circula nestingherit printre oameni, ei bine, specialistii l-au demontat. Oamenii de stiinta au descoperit ca binecunoscutul pestisor auriu poate sa-si aminteasca lucruri dintr-un interval de aproximativ cinci luni si, mai mult, pot sa asocieze anunumite sunete cu timpul de hranire. In concluzie, nu-i asa imposibil sa dresezi un caras auriu.

BatfishAsa cum stim deja, numeroase animale marine, cum ar fi balenele si delfini, au capacitati de a comunica unele cu altele. Ceea ce este interesant, insa, reprezinta modul in care aceasta comunicare este posibila: cu ajutorul unor vibratii. Specialistii au descoperit de curand ca si pesti mai mici pot vorbi intre ei; de pilda, gurnardul este destul de vorbaret, in timp ce carasul auriu aude, dar nu reuseste sa transmita mai departe. Acesta este motivul pentru care, din pacate, in acvariul dumneavoastra este posibil sa nu aiba loc foarte multe discutii. Un alt lucru interesant care merita mentionat il reprezinta faptul ca varsta unui peste poate fi aflata in acelasi mod in care putem afla si etatea unui copac, anume cu ajutorul unor inele din jurul trunchiului – atat al pestelui, cat si al copacului.

Teira Platax, cunoscut si sub numele de batfish, poate face ceva ce multi dintre noi incearsca sa-si invete cainii, pisicile sau iepurii: sa faca pe mortul. Bineinteles, acest lucru nu se intampla pentru amuzamentul oamenilor, ci reactioneaza ca un mecanism de aparare atunci cand pestii sunt speriati. Ei plutesc in partea de sus a apei, camuflandu-se adesea si fiind confundati de catre pradatori cu frunze. Sansele ca batfish-ul din acvariul dumneavoastra sa execute un astfel de truc pentru distrarea familiei sunt extrem de mici.

MudskipperPeriophthalmus, o specie de pesti denumita in limba engleza mudskipper tocmai din pricina comportamentului, este o creatura destul de adaptabila. El isi poate folosi aripioarele pectorale pentru a se deplasa – sau, mai degraba, pentru a sari – pe pamant. De fapt, amfibiul este atat de bun incat se poate catapulta chiar si pana la inaltimea de doi metri in aer – intr-un salt spectaculos. Pentru a supravietui pe pamant, el isi pastreaza provizii de apa atunci cand decide sa se aventureze in afara acesteia si poate, de asemenea, sa respire prin porii pielii atunci cand aceasta este umeda. Exista aproximativ 30 de specii in toata lumea, dar numai cateva sunt intalnite in acvaristica, si acestea foarte rar. In acvaristica se intalnesc specii apartinand genurilor Periophthalmus si Periophthalmodon. Cu siguranta mudskipper-ii vor deveni rapid vedetele casei deoarece se imblanzesc foarte usor, mancand chiar din palma, plimbandu-se pe mana dumneavoastra fara frica.

Peste KoiSpre final, vrem sa va aducem la cunostinta o frumoasa poveste cu iz pescaresc. Hanako a fost o femela koi care a trait intr-un iaz japonez timp de peste doua secole. Nascuta in 1751, Hanako a fost admirata de mai multe generatii, iar cand a murit, in 1977, a fost examinata pentru a i se evalua varsta conform inelelor de crestere.

Lumea pestilor este cu adevarat fascinanta, de aceea credem ca acvaristica este un fel de hobby fantastic – intotdeauna exista ceva de invatat!