Nu degeaba cainele este supranumit cel mai bun prieten al omului. Un exemplar canin, ca si animal de companie, poate aduce casei si familiei dumneavoastra un plus de energie, un motiv de bucurie, dar si o mare responsabilitate. Ca si viitor posesor, trebuie sa stiti ca ingrijirea unui caine, efectuata in mod corespunzator, nu face altceva decat sa mentina animalul fericit si sanatos, in timp ce va garanteaza dumneavoastra iubire neconditionata din partea patrupedului.
Daca ati luat decizia de a aduce in casa dumneavoastra un catelus, va recomandam sa il luati din centrele de adoptie, nu din magazinele de animale care comercializeaza exemplare canine. Incurajam adoptia si, prin intermediul acestui articol, va oferim sfaturi utile cu privire la ingrijirea unui caine.
Pentru inceput, incepem prin a va spune ca dieta unui catel este asemanatoare cu cea umana dintr-un punct de vedere: se recomanda a fi diversificata. Nu oferiti animalului dumneavoastra doar un anumit tip de hrana, ci incercati sa ii oferiti acestuia aportul de proteine, vitamine si minerale din alimente cat mai numeroase. Bineinteles, cele mai bune recomandari vor fi facute de un medic veterinar pe care va sugeram sa il alegeti inca de la inceput. Un cadrul unui cabinet veterinar, cainelui dumneavoastra i se va recomanda un anumit tip de dieta – in functie de caracteristicile particulare pe care le are. Cu toate acestea, mentionam ca un pui cu varsta cuprinsa intre opt si doisprezece saptamani are nevoie de patru mese pe zi, urmand ca la varta de trei-sase luni mesele sa fie servite de trei ori pe zi. Dupa ce a implinit prima jumatate de ani si pana la un an, este recomandat sa hraniti catelul de doua ori pe zi, in timp ce, dupa un an, o singura masa pe zi este sufiecienta. Experienta unui medic veterinar si asistenta veterinara va putea stabili cu exactitate cantitatile meselor. Apa proaspata trebuie sa fie la dispozitia patrupedului oricand. Aveti in vedere faptul ca alimentatia umana poate duce la un dezechilibru al vitaminelor si al mineralelor, poate provoca probleme la nivelul oaselor si la nivelul dintilor si, nu in ultimul rand, poate supune animalul dumneavoastra la riscul obezitatii.
Miscarea este, de asemenea, extrem de importanta. Cainii au nevoie de exercitii pentru a arde caloriile, pentru a-si stimula mintea si pentru a ramane sanatosi. Nevoile individuale de exercitii variaza in functie de tipul de rasa, de sex, de varsta si de nivelul de sanatate al cainelui. Miscarea ii ajuta pe blanosi sa evite plictiseala, iar jocurile vor satisface multe dintre instinctele animalului dumneavoastra de companie. Tot in fruntea listei se afla si binecunoscutul toaletaj canin, care va pastreaza cainele curat si sanatos. Verificati zilnic blana animalului de purici si de capuse, mai ales daca acesta petrece mult timp afara. Inspectiile zilnice ale cainelui, mai ales in timpul sezonului cald sunt importante. Folositi o perie speciala pentru a gasi si pentru elimina puricii. Exista multe metode noi de control pentru aceste probleme. Vorbiti cu medicul veterinar si alegeti impreuna cele mai bune optiuni pentru dumneavoastra si pentru catel. De asemenea, nu ii administrati cainelui niciodata medicamentele care nu au fost prescrise de un medic veterinar. Daca banuiti ca animalul vostru a ingerat o substanta otravitoare, sunati imediat la cabinetul veterinar.
Majoritatea cainilor nu trebuie sa fie spalati de mai multe ori pe an, insa exista rase care nu tin cont de aceasta regula. Pentru a va asigura ca cel mic este ingrijit corespunzator va sugeram sa apelati la unul din miile de cabinete veterinare care ofera si servicii de tip salon frizerie canina. Animalele de companie au nevoie de un loc cald si linistit pentru a se odihni. Un magazin pet shop este locul ideal in care puteti sa gasiti paturi pentru catei, dar si alte accesorii. Asigurati-va ca acestea sunt spalate si curate in mod regulat. In cazul in care cainele dumneavostra petrece mult timp in aer liber, cumparati sau confectionati pentru acesta un adopost cald, uscat si acoperit. Atunci cand vremea este calda, acesta are nevoie, de asemenea, de acces la umbra si de o multime de apa rece. Este indicat sa ii puneti un microcip cainelui, sau cel putin un medalion cu numele si numarul dumneavoastra de telefon – atasat de zgarda – pentru a-l putea recupera in cazul in care se rataceste.