Rasa de caine potrivita

Rasa de caine potrivita

CainiCel mai bun prieten al omului este, fara indoiala, cainele. Aceste creaturi minunate s-au pripasit pe langa casele noastre inca din cele mai vechi timpuri si au ramas, plini de loialitate, tovarasi de nadejde, care nu doar ca ne-au bucurat prin prezenta, ci, mai mult de atat, ne-au aparat de numeroase pericole. Este interesant faptul ca, in lume, peste cateva sute de rase de caini sunt recuconoscute oficial, in timp ce amestecul dintre acestea si corciturile rezultate sunt mai multe decat putem numara. Cu toate astea, indiferent de rasa, fiecare caine are propriul set unic de caracteristici si propria personalitate.

Asa cum am mentionat deja, cele cateva sute de rase de catei sunt recunoscute oficial, insa, interesant este faptul ca acestea sunt impartite in mai multe clase. Avem, pe langa caini de paza, caini sportivi, caini de lucru, caini jucarie si multi altii. Rasele de caini se deosebesc prin aspectul particular al membrilor, prin talia acestora si uneori prin comportament. Cainii de rasa pura sunt foarte cautati si tocmai din acest motiv, atunci cand am descoperit ca unul din trei caini predati adaposturilor pentru animale sunt caini de rasa pura, ne-am mirat. Cu toate astea, atunci cand alegem rasa de caine potrivita pentru noi trebuie sa tinem cont atat de personalitatea noastra, cat si de stilul de viata pe care il avem.

Rasa de caine potrivitaEste foarte adevarat ca alegerea unui caine poate fi entuziasmanta si stresanta in acelasi timp. La urma urmei, nu incercati sa va decideti asupra unei perechi de pantaloni, ci asupra unui suflet, de care va luati obligatia sa va igrijiti pe tot parcursul vietii lui. Existenta unei fiinte vii in casa, a carui viata depinde de dumneavoastra, poate sa nasca multe intrebari in mintea dumneavoastra. Acesta este motivul pentru care, inainte sa luati o decizie cu privire la rasa de caine potrivita, sa aveti in vedere cateva aspecte legate de alimentatia cainelui, de vizitele medicale la care trebuie sa mearga acesta, de bolile la care este predispus, de costurile ridicate ale asistentei medicale, de comportamentul lui in functie de rasa acestuia – unele rase de caini sunt mai docile decat altle, unele sunt mai galagioase, altele mai neastamparate – precum si de cat de bine se va intelege cainele cu dumneavoastra si cu familia pe care o aveti.

Rase de cainiIn primul rand, trebuie sa fiti de acord cu ideea ca un catel in casa dumneavoastra reprezinta o mare responsabilitate, iar pentu a putea fi catalogat drept un proprietar de caine responsabil, inainte de a aduce un caine acasa, trebuie sa evaluati cu seriozitate nevoile dumneavoastre si pe cele ale animalului. Un prim aspect in decizia asupra unei rase adecvate il reprezinta locuinta dumneavoastra si marimea acesteia. Casa, fie una cu gradina, fie un micut apartament, va avea un impact asupra acestei alegeri. De pilda, rasele cu talie mica se preteaza pentru garsoniere, in timp ce un caine mare este incomod intr-o astfel de locuinta. La fel de important este si aspectul legat de zona in care locuiti, daca stati la tara, puteti opta pentru o rasa care are nevoie de o multime de spatiu exterior. Intr-o anumita masura, alegerea taliei cainelui va fi guvernata de ceea ce va place si de ceea ce nu va place., dar exista si alte considerente – in special dimensiunea casei si a gradinii dumneavoastra si cantitatea de exercitii pe care o puteti oferi cainelui in fiecare zi.

Rase canineUn alt aspect important il reprezinta timpul pe care il puteti petrece dumnevoastra sau un alt membru al familiei cu catelul. In timp ce unii nu au nicio problema in a ramane singuri, unele rase sunt extrem de sociale si au nevoie in permanenta de contact cu omul. In cazul in care in casa ramane constant o persoana mai in varsta, puteti opta pentru o rasa linistita, care nu necesita prea multa miscare. In cele mai multe cazuri, varsta proprietarului nu influenteaza alegerea unei anumite rase, insa exista cateva exceptii. De exemplu, tinerii ar putea sa se descurce cu un caine care are nevoie de exercitii fizice zilnice, in timp ce, persoanele in varsta ar putea avea probleme cu un caine foarte energic. De asemenea, trebuie sa luati in considerare faptul ca unii caini sunt minunati cu copii, in timp ce unele exemplare devin agitate in preasma acestora si ar putea reprezenta un pericol pentru cei mici.

Talii canine miciAsa cum am mentionat, toti cainii au nevoie de exercitii fizice, unii de mai putine, altii de foarte multe. In calitate de proprietar, trebuie sa puteti oferi cainelui dumneavoastra miscarea de care are nevoie pentru a ramane fericit si sanatos. Cel mai indicat este sa incercati sa potriviti nivelul de energie al cainelui cu cel al dumneavoastra. Cu toate acestea, exista si cazuri in care, alegerea unui caine mai energic, v-ar putea obliga sa iesiti mai des in natura, insa asigurati-va intotdeauna ca puteti face fata nevoilor de viata ale cainelui. Un ultim aspect il reprezinta bugetul. Chiar daca multi proprietari nu fac aceasta alegere in functie de situatia financiara pe care o au, banii sunt un subiect destul de delicat atunci cand adoptati un caine. De obicei, cainii mai mari mananca mai mult decat cainii mici si, pe parcursul anului, factura alimentara se poate ridica. Asigurati-va ca va puteti permite sa va hraniti cainele in mod corespunzator. De asemenea, ingrijirea medicala veterinara, vizitele la un cabinet veterinar, cele la un salon de frizerie canina si eventualele medicamente in cazul unori afectiuni – pe care va recomandam sa le achizitionati numai dintr-o farmacie veterinara pot fi destul de costisitoare.