Sunt aricii animale de companie potrivite?

Sunt aricii animale de companie potrivite?

Arici domesticiUn arici drept animal de companie poate suna ciudat la prima strigare, insa trendul vine de undeva din afara, motiv pentru care, romanii, desigur ca l-au imprumutat – unii pentru a fi in pas cu moda, altii pentru ca simt cu adevarat o atractie pentru aceste animale minunate. Daca v-ati intrebat vroedata daca sunt sau nu aicii animale de companie potrivite, speram ca articolul de astazi sa va lamureasca.

Ei bine, inainte de a raspunde la intrebarea “Sunt aricii animale de companie potrivite?” trebuie sa stim cateva lucruri despre acestia. De pilda, un lucru interesant este acela ca, chiar daca au existat dinotdeauna, aricii au fost priviti ca si animale de companie abia acum cativa ani. Este adevarat faptul ca acestia pot fi prieteni necuvantatori de nadejdea – doar daca sunt hraniti corespunzator, ingrijiti cum trebuie si iubiti peste masura. Asa cum am mai spus, chiar daca popularitatea ariciului ca si pet creste, trebuie sa luati in considerare faptul ca aducerea unui arici in casa reprezinta mai multe lucruri de care trebuie sa fiti constienti.

Sunt aricii animale de companie potrivite?

Este bine de stiut ca, asemeni porcului spinos, pielea de pe spatele ariciilor este acoperita cu spini ascutiti care ii protejeaza de prada. Din fericire, spre deosebire de porcinele noastre native, aricii nu pot sa-si impuste firele in aparare. Atunci cand sunt prinsi in gura unui pradator, aricii se vor zdruncina si vor sari, astfel incat marginile lor sa loveasca pielea si buzele agresorului, facand lucrurile neplacute pana cand sunt eliberati. Manipularea ariciului nervos poate fi complicata pentru proprietar, iar de multe ori acesta trebuie sa foloseaca un prosop mic pana cand ariciul se relaxeaza. Ca un mecanism de aparare, ariciul isi transforma corpul intr-o bila mica, tepoasa, care sperie orice pradator.

Alimentatia aricilor este spectaculoasa. Ei consuma o varietate de alimente in salbaticie, inclusiv melci, amfibieni, soparle, serpi, oua de pasari, pesti, ciuperci, radacini de iarba, fructe de padure si pepeni. Aricii domesticiti consuma in mod obisnuit un numar limitat de insecte (viermi, greieri), disponibili pentru comercializare, doar pentru ei. Pot consuma, de asemenea, o cantitate mica de legume, fructe si carne gatita. Aricilor le place sa manance, iar daca sunt adapostiti in custi si au putine ocazii de a socializa si de a-si exercita energia, au tendinta de a pune in greutate.

Animale de companie

In salbaticie, ariciul este activ noaptea, deoarece atunci este disponibila mancarea. Aricii ca si animale de companie si-au mentinut acest stil de viata nocturn, dormind o buna parte a zilei si alergand de colo-colo noaptea. Daca sunteti o perosna cu un somn usor sau daca mergeti la culcare mai devreme este mult probabil ca ariciul sa nu fi cel mai bun animal de companie pentru dumneavoastra. Multi oameni cred ca aricii sunt tacuti, dar ei vocalizeaza printr-o varietate de balbairi, sforaituri si scanciri de sunete. Ei vorbesc frecvent atunci cand exploreaza mediile lor si pot, de asemenea, sufla sau suiera atunci cand sunt nervosi, suparati sau pur si simplu fericiti. Aricii scot sunete tipatoare atunci cand sunt se afla in durere.

Aricii europeni care traiesc in salbaticie vor hiberna atunci cand clima devine foarte rece si sursele de hrana devin limitate. Ei fac acest lucru pentru a-si reduce metabolismul si pentru a-si mentine temperatura corpului. In mod similar, in timpul lunilor fierbinti, cand aprovizionarea cu alimente este limitata, aricii salbatici isi reduc drastic activitatea si dorm mai mult. Desi animalele salbatice au dezvoltat aceste modele de comportament ca adaptari la schimbarile climatice, aricii de companie nu ar trebui sa prezinte un astfel de comportament, ci sa ramana activi, deoarece temperatura mediului si aprovizionarea cu alimente ramane constanta.

Arici

Cand aricii de companie hiberneaza, ei pot sa piarda in greutate, sa se imbolnaveasca si chiar sa moara. Daca animalul dumneavoastra de companie prezinta comportamente neobisnuite, contactati un medic veterinar sau apelati la numeroasele cabinete veterinare care se ocupa de tratarea aricilor.Ca toate celelalte animale, aricii pot purta o serie de boli contagioase pentru oameni, inclusiv bacteria salmonella din scaunul lor. Ei pot purta, de asemenea, spori si fungi pe derama, iar acestia pot provoaca viermi oamenilor. Ca si in cazul tuturor celorlalte animale de companie, proprietarii de arici trebuie sa fie siguri ca isi vor spala bine mainile dupa manipularea animalelor de companie si ca se vor ocupa temeinic de curatarea custilor acestora.

Orice proprietar de arici care a petrecut o perioada semnificativa de timp interactionand cu animalul sau de companie, stie ca un arici raspunde la vocea si la aparitia sa. Ariciul poate fi adorabil si iubitor daca a fost ingrijit si tratat cum trebuie, dar mai ales daca a reusit sa scape de frica de oameni.