De multe ori, ca medic veterinar, primesti apeluri telefonice in miez de noapte de la clientii care sunt preocupati de simptomele animalului lor de companie, nefiind siguri daca este vorba de ceva grav sau daca pur si simplu lucrurile se vor rezolva de la sine. Animalele sunt foarte bune in a masca bolile si a pretinde ca sunt bine, aratand doar cateva semne subtile ale unei posibile afectiuni.
Din fericire, un cabinet veterinar non-stop poate raspunde imediat acestor apeluri, iar in cazul in cate lucrurile nu arata bine, proprietarii isi pot aduce prietenii necuvantatori la un control chiar in acel moment. Articolul de azi prezinta unele dintre cele mai intalnite simptome pe care animalele de companie le manifesta frecvent si incearca sa atraga atentia stapanilor cu privire la cand este absolut necesar sa faca o vizita la medicul veterinar impreuna cu animalutul lor.
Dintre cele mai frecvente simptome pe care le vedem adesea la animalele de companie mentionam varsaturile si diareea, umflaturile, schiopatatul, respiratia urat mirositoare, tusea, modificarea apetitului, nereguli ale urinei sau ale fecalelor, precum si probleme cu sistemul excretor, afectiuni ale ochilor sau ale urechilor, iritarea pielii, letargia si modificarea nivelului de activitate. In general, daca animalul dumneavoastra de companie prezinta vreunul dintre aceste semne, cel mai sigur este sa programati o vizita la medicul veterinar in vederea unei verificari aprofundate pentru a identifica cauza posibila a simptomului si pentru a primi, daca este cazul, cel mai bun plan de tratament.
Varsaturile si diareea sunt semne nespecifice care ar putea fi cauzate de o serie ampla de factori. Daca animalul vostru varsa o data sau de doua ori si nu este nimic altceva neobisnuit la comportamentul sau, revenindu-si imediat la normal, probabil ca acesta a mancat ceva ce stomacului sau nu i-a picat foarte bine. Incercati sa evitati acele alimente. Cu toate acestea, daca animalul continua sa prezinte varsaturi, apelati imediat la asistenta veterinara pentru a va asigura ca animalul nu devine deshidratat. In cazul in care acesta are diaree, contactati imediat medicul veterinar. Daca este lasata netratata, chiar si diareea cauzata de boli usoare poate avea un impact sever asupra bunastarii animalului de companie. Tratamentul administrat imediat este esential pentru preveni pierderea severa de fluide si de nutrienti.
Ca si in cazul varsaturilor, exista multe lucruri posibile care pot provoca umflaturi, cum ar fi vanataile sau acumularile de lichide, abcese, paraziti atasati de piele, muscaturi de insecte sau tumori. Daca observati orice forma neobisnuita de umflatura, ar trebui sa va adresati medicului veterinar pentru un control. El poate sa o examineze, sa o masoare si apoi sa obtina o proba din ea pentru a isi forma o idee mai buna despre ce poate fi. Cu toate ca cele mai multe dintre acestea sunt inofensive, unele pot fi foarte periculoase daca sunt lasate netratate.
Multi proprietari de animale de companie observa ca prietenul lor necuvantator are o respiratie urat mirositoare. Cea mai obisnuita cauza a acestei afectiuni este boala dentara cauzata de acumularea de placi si tartru pe dinti. Veterinarul poate recomanda fie modificari dietetice, fie o procedura dentara pentru a curata dintii si pentru a indeparta eventualele masele care provoaca durere.
Tusea poate fi stresanta atat pentru animalul de companie, cat si pentru gospodarie. Este un simptom nespecific cu multiple cauze posibile, motiv pentru care va fi nevoie de evaluare, testare si tratament de catre medicul veterinar, deoarece aceasta nu se rezolva singura. Desi nu pare o problema grava, uneori tusea este un semn al unei boli semnificative. De asemena, orice problema observata la nivelul ochilor sau al urechilor trebuie tratata urgent. Semnele pe care le cautati includ ochii iritati, care sunt rosii aposi, sau umflati. In cazul urechilor, animalul de companie poate sa-si scuture capul, sa-si scarpine urechile, precum si inrosirea acestora, mirosul neplacut sau o scurgere neobisnuita.
Daca simtiti ca animalul dumneavoastra de companie doarme mai mult, nu este activ sau se comporta diferit, acest lucru poate fi un indicator ca acestea nu se simte bine si ca ar trebui sa fie examinate de un veterinar. Este posibil sa aiba una dintre urmatoarele afectiuni: temperatura ridicata, scaderea numarului de globule rosii, afectiuni hepatice sau renale, dureri articulare sau aflate la nivelul coloanei vertebrale sau probleme neurologice.