Dantura si sanatatea acesteia este deosebit de importanta deoarece durerea dentara produce o severa stare de inconfort, in timp ce o masticatie incorecta poate genera afectiuni grave ale sistemului digestiv. La fel de important este si aspectul vizual placut pe care un zambet frumos il produce, insa nu ne axam in deosebi pe aceste pentru ca, in timp ce pentru oameni surasul reprezinta o carte de vizita, dantura animalelor de companie este o cu totul alta poveste! Iata ce trebuie sa stim despre ea!
Statisticile arata cu patru din cinci animale de companie sufera de probleme dentare, majoritatea instalate odata cu varsta. Aceste afectiuni se dezvolta in timp si ajung, fara observatia si tratamentul corespunzatoare, sa afecteze viata animalutului dumneavoastra datorita problemelor pe care le creaza asupra inimii, ficatului, stomacului si rinichilor. Din acest motiv, sanatatea danturii reprezinta un subiect de interes atat pentru proprietarii cainilor, cat si pentru cei ai pisicilor, iar bolile provocate de lipsa unei ingrijiri temeinice asupra dintilor pote genera situatii extrem de neplacute in orice familie iubitoare de necuvantatoare.
Bineinteles, prima masura pe care trebuie sa o luam este verificarea periodica a danturii animalului dumneavoastra de companie. Acest proces nu trebuie sa aiba loc neaparat intr-un cabinet veterinar, ci poate fi efectuat chiar de catre un membru al familiei. Principalele aspecte la care trebuie sa fiti atenti atunci cand inspectati maxilarul catelului sau pe cel al pisicii – dar si cele care semnaleaza o problema – sunt gingiile inflamate, gura infectata (pungi de puroi, abcese), dinti rupti sau sangerarile. Este de restinut faptul ca animalele de companie continua, in genere, sa manance in mod obisnuit, acest lucru dand impresia ca nu exista nico neregula. In cazul in care animalele dumneavoastra refuza sa manance, sunt apatice si irascibile, o problema dentara ar putea sa ii supere, iar in acest caz este de preferat sa vizitati un medic veterinar pentru un control. De ce? Pentru ca atingerea unei masele infectate poate duce animalul in stadiul in care v-ar putea musca din cauza durerii, in timp ce, un veterinar are experienta necesara sa se descurce in astfel de situatii.
Asa cum am stabilit, controalele periodice asupra danturii sunt absolut necesare. Este bine sa le faceti ori de cate ori aveti ocazie, dumneavoastra, acasa, iar o data pe an sa consultati medicul veterinar cu privire la dentitia animalului dumneavoastra de companie. Aproape in toate cazurile, medicul veterinar verifica si dantura in cadrul unui control obisnuit, anual – de rutina. Insa, pe langa acest aspect, este bine sa luati in calcul si alte cateva lucruri elementare care ajuta la mentinerea unei sanatati dentare atat pentru cainii, cat si pentru pisicile dumneavoastra:
DIETA – un stil de viata sanatos, declara majoritatea, incepe de la o alimentatie bogata atat in proteine, cat si in minerale. Ca si in cazul oamenilor, animalele au nevoie de un sistem alimentar pus la punct care sa le mentina sanatatea, fara excese si fara produse care sa o deterioreze. Cunoscut este si faptul ca o igiena orala buna incepe de la o dieta adecvata. Dotorii veterinari sustin faptul ca, pentru unele specii, hrana animalului dumneavoastra de companie este mai eficienta atunci cand este uscata, si nu umeda. Acest lucru se datoreaza faptului ca alimentele uscate ofera mai mult exercitiu de mestecat, stimuland astfel gingiile și indepartand depunerile de pe dinti, petele si tartrul. Alimentatia cainilor si a pisicilor difera de cea a omului, iar hranirea lor cu mancare facuta in casa, ciorba, tocanite, de exemplu, le dauneaza in timp. Este recomandat pe cat posibil ca animalul sa fie hranit cu mancare special destinata rasei si taliei acestuia. Excludem dulciurile si alte alimente despre care stim ca dauneaza in general sanatatii necuvantatoarelor.
PERIAJUL – un proces pe care multi proprietari de animale uita sa il infaptuiasca, dar care este deosebit de important in pastrarea si mentinerea unei danturi sanatoase a animalelor. Acesta nu trebuie realizat in exces, ci este de ajuns ca de doua ori pe samptamana sa periati cu grija dintii prietenului dumneavoastra blanos. Desigur, pasta de dinti folosita trebuie sa fie special destinata animalelor si sub nicio forma nu o puteti inlocui cu pasta de dinti folosita de dumneavoastra – pasta otravitoare pentru animale. Chiat daca la inceput periajul ar putea sa supere animalutul, incercati sa fiti consecventi, sa nu va grabiti si sa-l recompensati imediat dupa. In acest mod data viitoare cand ii veti peria dintii, totul o sa decurga conform planului.
JUCARIILE – nu oferiti animalelor dumneavoastra jucarii care nu sunt special fabricate pentru ele. In primul rand acestea le pot produce rani asupra gingiilor, le pot ciobi dintii sau, prin inghitirea pieselor mai mici, atat cainii cat si pisicile pot suferi neplaceri fatale. Retineti faptul ca animalele dumneavoastra nu au nevoie de jucarii scumpe, ci doar de cateva momente de relaxare impreuna cu voi.
Atentia asupra necuvantatoarelor trebuie sa fie permanenta. Vizitele la cabinete veterianare sunt necesare si de preferat regulate, nu doar atunci cand observati o problema. Vaccinarea cainilor si a pisicilor trebuie supravegheata de un veterinar, administrare corespunzatorare, in doza si la varsta potrivita, fiind primordiala. Cu ajutorul unei diete echilibrate, a unui periaj serios, a unui stil de viata relaxat, jucaus si a unui mediul cald si iubitor, dantura animalelor dumneavoastra va mentine sanatoasa, iar starea lor de spirit va fi una grozava!