Iepurii – ingrijire si comportament

Iepurii – ingrijire si comportament

Jucarii destinate iepurilorCa si animale de companie, iepurii se incadreaza in categoria celor relativ usor de ingrijit animale. Asa cum am vazut si in articolul precedent, urechiatii nu au nevoie de foarte multe, insa putinele nevoi pe care acestia le au trebuie sa fie in permanenta in atentia dumneavoastra, ca si fericit posesor.

Iepurii – ingrijire si comportament

Iepurii au, exact ca si cainii si pisicile, nevoie de controale periodice la veterinar. Doctorul animalelor va poate da informatii corecte despre starea de sanatate a iepurelui, despre posibilele probleme, tratamente si metode de prevenire a diverselor afectiuni. Ca si celelalte animale de companie, iepurii sunt consultati temeinic si au cu adevarat nevoie de vizite in cadrul unui cabinet veterinar, acolo unde sunt ingrijiti corespunzator.

Interventie veterinara Este bine sa stiti ca iepurii sunt animale curate, care se spala frecvent, motiv pentru care, dumneavoastra, trebuie sa ii periati regulat – iepurii trec prin cicluri de naparlire de cateva ori pe an, motiv pentru care este posibil ca in unele perioada sa lase mai mult par decat in celelalte; insa nu excesiv. Este important sa va periati iepurele pentru a indeparta toate firele de par vechi. In caz contrar, iepurele dumneavoastra ar putea ingera ghemotoace care, in timp, ii pot produce probleme digestive grave. Blana trebuie intretinuta prin perieri saptamanale, dar si printr-o dieta corespunzatoare. Urechiile si unghiile trebuiesc curatate, respectiv taiate cu ajutorul unui medic veterinar care va poate arata cum sa faceti chiar dumneavoastra asta, in confortul propriului camin.

Iepuras

Iepurii sunt animale de prada, iar instinctul lor natural este de a ascunde orice simptome de boala. Trebuie sa fiti intotdeauna vigilenti pentru a va asigura ca iepurele dumneavoastra mananca, bea, si isi face nevoile in mod regulat. Daca observati orice schimbare a comportamentului, este important sa apelati imediat la un medic veterinar. In plus fata de eventualele boli, asa cum am mai spus, este de asemenea esential sa va aduceti iepurele la veterinar pentru controale regulate. Veterinarul poate verifica urechile, ochii, dintii si intestinul iepurilor pentru a va asigura ca al dumneavoastra este in stare buna de sanatate.

Chiar daca exista caracteristici asemanatoare, iepurii sunt diferiti de pisici si de caini. Este esential sa intelegeti cum gandesc iepurii, astfel incat dumneavoastra si iepurele pe care il aveti sa puteti trai impreuna o viata fericita. In consecinta, ca si argumente pro pentru un iepure, merita sa mentionam faptul ca iepurii sunt foarte inteligenti si pot fi invatati sa faca trucuri si sa vina cand sunt chemat, iar din moment ce sunt atat de inteligenti, ei pot fi invatati sa foloseasca litiera si pot trai in interior ca o pisica de casa; in plus, iepurii sunt animale distractive si adorabile, iubitoare si loiale.

Trasee iepuri

Ca su argumente mai putin favorabile atunci cand decidem daca sa avem ca si animal de companie un iepure, amintim faptul ca iepurii si copilasii nu se prea inteleg; toate acestea se datoreaza, insa, unei neintelegeri: fiind animale deosebit de sperioase si de fragile, atunci cand cei mici vor dori sa ii ia in brate, acestia se vor zbate – devenind uneori agresivi, din dorinta de a scapa, studiile arata ca iepurii confunda acest act cu cel efectuat de pradatorii mari care ii ridica de pe pamant cu gandul sa ii manance. In plus, odata ce iepurasii se zbat, cei mici ii pot scapa, iar impactul loviturii s-ar putea incheia tragic. De punctat este si faptul ca iepurii nu se inteleg prea bine cu cainii, asa ca daca aveti un caine deja, este bine sa mai reconsiderati ideea de a va lua si un iepure. Daca doriti sa cumparati un iepuras, va sugeram sa mergeti la adapostul local de animale si sa adoptati unul. Iepurii sunt al treilea animal cel mai abandonat, dupa pisici si caini.